Kenapa pakai tudung besar-besar ya?

by Sunday, October 03, 2010 27 comments

Pada suatu petang....berhampiran surau Fakulti Perakaunan, UUM.

Seusai solat, saya mengambil tempat di sisi seorang perempuan melayu yang tidak bertudung. Sambil saya membetul-betulkan lipatan tudung, perempuan di sebelah saya menegur.

"Awak, boleh saya tanya?"

"Hmm, iya..boleh" Jawab saya sambil tersenyum.

"Kenapa awak pakai tudung besar-besar ya..tak rimas ke?" Dia bertanya.

Saya terdiam. Tak menyangka, itu soalannya.

"Tapi kenapa ya?"

"Tak ada apa-apa..saja nak tahu, sebelum ni tertanya-tanya sendiri je" Dia menjawab. Kelihatan dia benar-benar ingin tahu.

Saya tersenyum. Fikiran ligat berputar mencari jawapan yang sesuai. Lama merenung jauh, akhirnya tercerna satu idea.

" Hmm...sebelum saya jawab soalan tu, saya nak tanya awak dulu, boleh?"

Dia mengangguk.

"Kenapa ya kalau kita naik kereta digalakkan pakai seat-belt ya? " Saya bertanya dia kembali tanpa menjawab dulu persoalannya.

"erm.." Dia berfikir smbil tangannya memegang dagu mencari jawapan.

" Sebab nak selamat la. kalau apa-apa berlaku, atleast kecederaan tu tak la teruk" dia menjawab ringkas.

"Ok, tapi itu kalau berlaku kemalangan. Macam mana pula kalau orang yang pandai dan cekap dalam memandu. Perlu ke dia pakai seat-belt ?" Saya bertanya lagi untuk menduga.

"Eh, kenalah pakai jugak. Even dia dah cekap memandu seperti Michael Schumache, kenalah pakai jugak sebab kemalangan tu tak mengira siapa..kan? Satu lagi, kadang kemalangan tu bukan sebab kita pun, tapi ada kes kemalangan sebab pemandu lain yang tak berhati-hati akhirnya kita yang menjaga ni pun menjadi mangsa, kan?" Dia bertanya kembali.

"So, apa kaitannya kesalahan pemandu lain dengan seat-belt pulak" Saya terus bertanya.

" Yelah, nak menunjukkan bahawa seat-belt tu sangat penting sekarang, sebab pemandu-pemandu jalan raya bukannya semua berhemah. Jadi untuk keselamatan, pakai seat-belt. Kalau dilanggar sekalipun kita tak la cedera teruk atau tercampak keluar"

"Tak rimas ke? kadang orang-orang tak selesa pakai seat-belt, katanya rimas" Saya bertanya lagi.

"Alaa, nak selamat kenalah tahan sikit, kan..soal keselamatan, kena jaga" Jawabnya.

Saya tersenyum mendengar penerangannya. Hampir sampai pada tujuan persoalan.

"Hmm.. itulah jawapan saya pada persoalan awak tadi. Kenapa saya bertudung besar."

Dia terus memandang saya dengan dahinya yang berkerut.

"Ok, lets me explain ya. Persoalan kenapa saya pakai tudung yang besar-besar sama sahaja dengan jawapan awak tadi tentang kenapa kita pakai seat-belt bila memandu. Tujuannya sama. iaitu keselamatan" saya menjawab mengikut jawapannya pada persoalan tadi dan dia semakin merenung saya sambil berfikir.

"Tapi kalau tak pakai seat-belt, tak apa-apa kan? Tak berdosa, kan? Asalkan kita yakin kita mampu memandu dengan baik.Tapi yakin ke kita bila kita memandu tanpa memakai seat-belt walaupun memandu dengan baik dan berhemah, kita akan selamat?"

Dia menggeleng kepala tanpa suara.

" Hmm, thats why saya cuba menjaga keselamatan hidup saya dengan tudung yang besar. Sebab saya tak tahu apa bencana yang sedang menanti. Semuanya untuk tujuan keselamatan ditambah pula dengan galakan agama yang suruh kita menjaga pemakaian yang lebih selamat. Iya, tudung kecil atau tudung biasa tak mengapa, asalkan mampu menjaga diri sebab dunia sekarang, tau-tau je la kan, banyak godaanya. Kadangkala hanya kita yang berhemah di jalan, tetiba sedar-sedar kita kena langgar, nasib baik pakai seat-belt...hehehe"..Saya tergelak kecil, berharap mengundang bibit mesra dengannya.

"Dan satu lagi, kereta sekarang macam-macam gaya dan jenama, kan? Orang ramai tergilakan kereta-kereta canggih sehingga lupa nak menjaga keselamatan. Ramai je yang berkereta canggih tapi akhirnya tercampak keluar dari keretanya sendiri apabila berlaku kemalangan yang tidak diigini. Macam tu jugak tudung, sekarang ni macam-macam fesyen, tapi masih lagi tak ikut syariat. Ketat sana, singkat sini. Bukankah itu membahayakan hidup? " Saya tersenyum. Sedaya upaya membuatkan dia terus berfikir.

"Tudung besar yang saya pakai ini bukan untuk mintak penghormatan daripada sesiapa pun. Tapi tak lari dari tujuan keselamatan. Selamat untuk diri sendiri, selamat untuk orang lain dan juga yang penting, saya nak cuba penuhi galakkan agama supaya menjaga diri melalui pemakaian."

"So, persoalan rimas atau tak, dah terjawab tadi..kan?" Saya bertanya kembali. Dia memandang bebola mata saya mencari pengertian.

"Tak rimas ke pakai tudung besar-besar? Hmm, hanya yang pakai sahaja yang tahu. Kadang tu rimas jugak la, lebih-lebih lagi musim panas. Tapi tahan sikitla, sebab prinsip kita untuk jaga keselamatan. Sebab itu, pemandu yang paling berhemah adalah pemandu yang sentiasa menjaga keselamatannya..betul tak? Saya terus bertanya. Dan dia mengangguk.

"So, faham tak kaitan antara tudung besar dengan seat-belt?" Saya bertanya dengan lembut, memancing kefahamannya..

Dia mengangguk...

"Maaf, saya pergi dulu ya..kelas saya dah nak start" Saya bangun dari kerusi dan mohon mengundur diri.

" Iya" Jawabnya ringkas, masih lagi seolah-olah memikirkan sesuatu.

Saya berjalan meninggalkan dia menuju ke kelas sambil brmonolog sendirian.

'Hmm, ada kaitan jugak ya seat-belt dengan tudung besar ni..sebelum ni tak pernah terfikir' Tersenyum saya..moga hari ini sedikit ilmu itu mampu meluaskan selautan kebaikan...dan membukakan jalan buat mereka yang mencari jalan.. ameen.

..dan saya,
terus berjalan, sambil membetulkan 'seat-belt' saya yang asyik terasa longgar sahaja pinnya...kena pakai betul-betul nanti tak selamat...hehe.

.::aiNi::.

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

27 comments:

Hamizah said...

menarik..

amanina said...

terbaek!
=))

Nadiah Idris said...

Menarik.. Nk minta izin untk copy bleh?? Syukran..

.::aiNi::. said...

to Nadiah..

ya silakan...copy je...
smoga bermanfaat ya...
syukran atas ziarahnya..=)

Mohd Isa said...

satu artikel yang menarik dan benar-benar tertarik...bagus...:)

Nordin said...

Assalamualaikum. Izinkan saya menyalin artikel ini ya? Amat menarik untuk dikongsikan kepada rakan-rakan saya yang muslimah. Boleh dijadikan sebagai salah satu bahan dakwah.

Anonymous said...

Kagumla....minta izin utk share......nak post kat web kolej...syukran..
visit http://www.kmtph.matrik.edu.my/index.php/sinar-taqwa/artikel/164-tak-rimas-ke-pakai-tudung-besar-besar

.::aiNi::. said...

Syukran atas ziarah...

To Mohd Isa dan Anonymous:
ya, silakan..ambiklah...sebarkan, semoga bermanfaat...
syukran.

Prof Nur said...

Salam, sy minta izin share ttg tudung kat fb,,salam ikhwah & sy suka pendekatan awak..

Dazzle Paradise

Aida Effarina said...

salam.. sis, sy mohon nak copy n publish kat blog. boleh kan? =)

MarkLe said...

salam perkenalan..
nice reading here!good article..
terima kasih ;)

.::aiNi::. said...

Assalamu'alaikum...

to Prof Nur dan Aida Effarina..

ya, kalau nak share, silakan..
smoga bermanfaat....=)
Terima kasih membantu usha saya mnyebarkan kebaikan..
Semoga Allah Redha..=)

to MarkLe

Thanx...

anis said...

saya pun sedang mencuba perlahan-lahan nak bertukar dari tudung singkat kepada tudung labuh.. kne amik mse skit..huhu
anyway, this entry is so interesting~~ (^_^)

Abu Huzaifah said...

Assalamualaikum.Entri yang sangat menarik.mohon keizinan untuk 'copy' ke blog hamba boleh tak?sdr dijemput ziarah ke blog hamba http://bicara-hamba.blogspot.com

::Raudhatul Hannan21:: said...

Alhamdulillah..
Menarik.. mmg terbaek.. ;-)

myadlan said...

salam. sangat menarik. salah satu contoh berdakwah dengan berhikmah. semoga teruskan usaha.

Amir said...

post ni dh famous kat fb n kat tempat lain, post terbaik pernah sy bacer dngn pengalaman sendiri yg betul, ckp menarik, menyentuh hati dan memberi kesan dakwah secara berhikmah...

Islamic_Muslimah said...

salam..
kak aini, love this entry very much!!
teruskan ya :)

Tieka Nadira said...
This comment has been removed by the author.
naimisa said...

Sarana saya: Anda boleh 'touch-up' artikel ini dengan 'minor edit', dan sesuai dihantar ke Tabloid I Luv Islam. Syabas, kandungan artikel ini bagus.

MrJay said...

salam
artikel yang menarik. pandai gunakan mantik yang mudah tetapi berkesan. he

.::aiNi::. said...

Terima kasih semua...
atas ziarah dan kesudian membaca entri saya...

kalau tidak kberatan, sebarkan entri ini sejauh mungkin..
agar kebaikan itu tersebar luas..

moga Allah merahmati kalian dan merahmati saya...amiin..

jazakumullah...

MUHAYATI BINTI HAJI ABDULLAH said...

akk suka...

.::aiNi::. said...

Kak Yati:

Thanx akak...:)

sahabat.. said...

subahanallah...
ia membuat saya terfikir sendiri..
^_^

Sweet apple said...

Nice.. GOod explaination.. ;)

Anonymous said...

Artikel yg benar2 membuatkn saya tertarik utk membaca..mohon ya utk share...perbandingan yg mudah tapi sebenarnya cukup tepat maksudnya dlm membuka pintu hati mereka2 yg berkenaan..Syabas..teruskan usaha...