Ikhwah+Akhawat

by Monday, August 29, 2011 2 comments

Satu artikel menarik untuk dikongsi.

sumber: facebook ukhti Azimah.

***

Assalamualaikum, Bismillahirrohmanirrohim.

Tak dinafikan bahawa betapa pentingnya ikhwah kepada akhawat. begitu juga akhawat memerlukan ikhwah. kadangkala dalam beberapa program dan syuro, idea-ida bernas dan juga contoh gerak kerja membolehkan kedua-dua belah pihak mendapat manfaat yang seawajarnya daripada perbincangan.


Kadangkala, ada yang ikhwah tak mampu nak buat, tapi di sebelah akhawat, itu adalah hal yang 'simple' sahaja.


Begitu jugalah ada juga hal yang tak terjangkau di pemikiran akhawat, tapi ia adalah hal yang 'gampang'@mudah bagi ikhwah.


Sekali sekala kalau dapat buat syuro dan perbincangan sesama ikhwah akhawat adalah satu hal yang mubah selagi ia tidak membawa kepada hal-hal maksiat atau yang dilarang oleh Allah.


Apatah lagi hati manusia bukanlah suatu hal yang mudah untuk dijaga. Belum tentu dah ikut halaqah bertahun-tahun adalah jaminan bahawa hati mereka tidak mampu diusik oleh syaitan dan iblis terlaknat.


Belum tentu hati ikhwah akhwat yang berdakwah tak mudah dijerat oleh nafsu yang seringkali menodai manusia. ia kadangkala mudah diubati, tapi bila sudah kena penyakit, ubatnya bukan mudah dicari di farmasi-farmasi terkemuka. Bukan mudah dicari di klinik atau hospital, bahkan di HUSM yang dikatakan banyak membuat 'research' itu pun, tak mampu untuk mengubati hati manusia. Fokuskan lagi hati para du'at. (ikhwah dan akhawat).


Ada juga pendapat, ikhwah akhawat yang masih baru dalam halaqah jangan dilibatkan program yang bercampur-baur ini, takut hati mereka tak di jaga. Lainlah kalau sudah peringkat core. Emmm, pendapat ini nampaknya songsang.


Tidak ada jaminan bahawa yang dah core ke tahap 'dewa' sekali pun, ia mampu mengetatkan skru iman di dadanya, bahawa ia tidak terdedah dengan sindrom hati ini.


Ikhwah bila sudah bertemu akhawat, biasanya akan jadi kaget buat kali pertama. Itu lumrah barangkali.


Begitu juga pada akhawat, akhwat akan rasa lebih 'control' depan ikhwah.


Kata akhi Shuhami di UTM dulu, akh, biasalah akh, akhawat, diorang mestilah rasa macam tu, sebab sapa lagi yang diorang nak pilih sebagai suami, mestilah ikhwah.


Betul kata shuhaimi, begitu juga lah pada ikhwah, kerana sudah meletakkan target bahawa akhawatlah bakal jadi isterinya, maka, berhadapan akhawat adalah satu fenomena yang mendebarkan. Boleh jadi si akhawat itu bakal isteriku!Control...control.


Apatah lagi sudah wujud baitudduat, ketka wujud badan yang menyusun rumah tangga ikhwah akhawat ini, ikhwah boleh request akhawat, akhawat juga boleh request ikhwah yang berkenan di hati.


Bagaimanapun, request itu belum tentu menjadi, dalam kes-kes tertentu, ikhwah atau akhawat yang direquest, sudah ada calonnya, atau sudah direquest oleh orang lain. Sama ada akhawat atau bukan akhawat.(dalam kes ikhwah).Sama juga sebaliknya.


Sebab itu betapa penting peranan murobbi dalam hal ini. Mereka mesti mengawal hal ini supaya tidak berlaku pencairan atau percampuran yang seharusnya tidak terjadi.


Budaya chat yang terlalu kerap, bahkan mungkin setiap hari, atau setiap petang dan malam, kemudian berSMS lagi tiap pagi, petang dan malam, kemudian syuro lagi setiap hujung minggu menjadikan ruang-ruang itu makin meluas. Ia ruang yang mampu untuk turut sama diusik dan digoda makhluk halus berjenama syaitan.


Eloklah budaya ini dikawal, kalau mungkin diperlukan, boleh kurangkan seminima mungkin. Apatah lagi banyak perbincangan yang diadakan kadangkala tak memerlukan pun penglibatan mana-mana pihak.


Boleh jadi, ia akan selesai hanya dengan sesama jantina sendiri.


Boleh jadi, menyuarat yang diadakan sangat kerap, boleh dibuat apabila ada hal-hal yang memerlukan. Bila mesyuarat, kedudukan ikhwah akhawat elok kalau dibuat ikhwah di depan, akhwat di belakang. Maklumlah, akhawat ada banyak hal-hal yang tak mudah dicapai oleh minda ikhwah.

.::aiNi::.

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

2 comments:

mawaddah iman said...

nsyaAllah..sma2 la kta mnjadi ikhwah n akhawat yg baik..:)

RiNdu bErTaSbiH said...

mohon kongsi ilmu untuk smue....syukran..